Selecteer een pagina

Van 2004 tot 2012 heb ik een bijzondere samenwerking gehad met Dr. Mathilde Boon – door iedereen Thil genoemd. We ontdekten dat pathologie en astronomie observationele disciplines zijn met veel overeenkomsten: de patholoog kijkt door de microscoop en de astronoom kijkt door de telescoop.  We vormden een goed team.

Zij was de oprichtster van het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium. Het LCPL was een medisch laboratorium waar huisartsen  het materiaal dat ze bij patiënten afnamen lieten onderzoeken – een huisartsen-laboratorium. Eén van de specialismen was het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Hun database besloeg ruim 15 jaar onderzoek.

pathology

Pathologisch onderzoek

Mijn eerste opdracht was data cleaning van deze database. Thil wilde weten hoe het met ‘haar’ vrouwen in die 15 jaar vergaan was. Het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nodigt vrouwen iedere vijf jaar uit voor een test. Er zouden dus flink wat vrouwen in de database moeten zitten met drie uitslagen. Maar dat viel tegen. De database van 750000 uitslagen bevatte deze vrouwen wel, maar ze konden niet gevonden worden door de data vervuiling.

De opgeschoonde database bleek een bron van nieuwe inzichten. Vier academische proefschriften en een trits wetenschappelijke artikelen waren het resultaat. Thil had het goed gezien. Ik begeleidde een tiental jonge, ambitieuze studenten hierbij – en ik vond hun leergierigheid inspirerend.

Samen met Do Kester hebben we uit de opgeschoonde dataset een nieuw risicomodel voor baarmoederhalskanker gemaakt.

Mijn volgende opdracht was het automatiseren van hun declaraties bij verzekeraars van de patiënten. Er was een nieuwe richtlijn die het LCPL verplichtte om verzamelnota’s in Vektis formaat te creëren en in te dienen bij Vecozo. En er was haast bij. Ik heb een programma geschreven dat de output van de financiële administratie omzette naar zgn. Diagnose Behandel Combinaties (DBCs) en die rechtstreeks bij Vecozo ingediend konden worden. Bij deze opdracht heb ik geleerd hoe ingewikkeld een financiële administratie is, maar ook dat alle operationele aspecten van een bedrijf hier bij elkaar komen.

Thil had een briljant idee: combineer diagnostiek door de microscoop met DNA onderzoek. Samen met TNO (Zeist) werd er een DNA microarray ontwikkeld voor de vaginale flora. TNO maakte DNA microarrays die bacteriën,  schimmels en virussen kon detecteren in samples die door het LCPL als afwijkend waren gediagnosticeerd. Ik werd er bij betrokken toen er een data probleem bleek te zijn. Wat we ook bedachten, de problemen lieten zich niet oplossen. Helaas, het einde van een goed idee.

Van Thil heb ik geleerd dat iedereen het met z’n eigen ogen moet kunnen zien.